Κόσμος Τρίτη 14/12/2021, 20:21
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Πρωτοφανής ταχύτητα μετάδοσης της Όμικρον – Καμία έκπτωση στα μέτρα προστασίας

ΠΟΥ: Πρωτοφανής ταχύτητα μετάδοσης της Όμικρον – Καμία έκπτωση στα μέτρα προστασίας

Ταχύτερα από κάθε άλλη παραλλαγή της Covid-19 μεταδίδεται η Όμικρον, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον επικεφαλής του οργανισμού να τονίζει ότι πλέον βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στην πλειονότητα των χωρών του κόσμου.

«Η Όμικρον μεταδίδεται με ρυθμό που δεν έχουμε δει σε καμία προηγούμενη παραλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Tedros Ghebreyesus. Στο πλαίσιο ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας δήλωσε επίσης ότι «77 χώρες έχουν πλέον καταγράψει κρούσματα της Όμικρον. Και η πραγματικότητα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα η Όμικρον βρίσκεται στις περισσότερες χώρες, ακόμη και εάν δεν έχει ακόμη εντοπιστεί».

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι χώρες ανά τον κόσμο υποτιμούν τη νέα παραλλαγή, διότι την θεωρούν ήπια. Παρότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί εάν προκαλεί πιο ήπια ή πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις.

«Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι υποτιμούμε τον ιό σε βάρος μας. Ακόμη και εάν η Όμικρον πράγματι προκαλεί ηπιότερη ασθένεια, και μόνο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μία φορά να υπερφορτώσει τα απροετοίμαστα συστήματα υγείας», τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά τα μέτρα ο ίδιος απηύθυνε ξανά έκκληση σε όλο τον κόσμο: «Δεν είναι εμβόλια αντί της μάσκας. Δεν είναι εμβόλια αντί της απόστασης. Δεν είναι εμβόλια αντί του εξαερισμού ή των καθαρών χεριών. Κάντε τα όλα. Όλα συνεχώς. Κάντε τα καλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα η προστασία από τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech είναι μειωμένη έναντι της Όμικρον. Ωστόσο, εξακολουθούν να προστατεύουν έναντι βαριάς νόσησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Προστασία 70% έναντι νοσηλείας από το εμβόλιο Pfizer

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News