Κόσμος Κυριακή 13/12/2020, 09:20
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Μη αποδεκτοί» οι όροι της Ε.Ε. λέει το Λονδίνο

Brexit: «Μη αποδεκτοί» οι όροι της Ε.Ε. λέει το Λονδίνο

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη Βρετανία και τους 27 της κοινότητας, ώστε να αποφευχθεί ένα χαοτικό διαζύγιο, με δασμούς και΄αλλα εμπόδια στις συναλλαγές και ευρύτερα τις σχέσεις των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου. 

Οι όροι που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να είναι «μη αποδεκτοί» από το Λονδίνο σύμφωνα με το BBC που επικαλείται κυβερνητική πηγή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να μιλήσει εντός της ημέρας με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εάν οι δύο πλευρές δεν βρουν τη χρησή τομή, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις ή θα παρατείνουν την προθεσμία. 

«Ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει πέτρα που να μην γυρίσει σε αυτή την διαδικασία. Αλλά είναι ξεκάθαρος: η όποια συμφωνία πρέπει να είναι δίκαιη και να σέβεται τη θεμελιώδη θέση ότι η Βρετανία θα είναι κυρίαρχο κράτος σε τρεις εβδομάδες από τώρα» δήλωνε η πηγή στο BBC. 

Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να αποτρέψει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα της Βρετανίας. Δεν μπορεί η χώρα να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της, αλλά μπορεί να καθορίζει εκείνη τα δικά της στάνταρντς για τα προϊόντα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την επιδότηση των επιχειρήσεων. 

Τα αλιευτικά δικαιώματα είναι επίσης ένα μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, με την Ε.Ε. να προειοδοποιεί ότι χωρίς πρόσβαση των αλιέων της στα βρετανικά ύδατα, οι Βρετανοί αλιείς δεν θα έχουν επίσης ειδική άδεια για πώληση των προϊόντων τους στις αγορές της Ε.Ε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS