Κόσμος Τρίτη 14/12/2021, 15:47
ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική – Θυμίζει καύσωνα στη Μεσόγειο

Το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική – Θυμίζει καύσωνα στη Μεσόγειο

Το περσινό ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), αναφέροντας και επισήμως ότι ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 38 βαθμούς Κελσίου στις 20 Ιουνίου του 2020 στην πόλη Verkhoyansk της Σιβηρίας. 

Πρόκειται για μια θερμοκρασία, η οποία είναι κατά 18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τη μέση μέγιστη τιμή του συγκεκριμένου μήνα, αλλά και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ εντός του αρκτικού κύκλου. 

Το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική – Θυμίζει καύσωνα στη Μεσόγειο-1
*H τοποθεσία της υψηλότερης θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο

«Οι ακραίες συνθήκες ζέστης ταιριάζουν περισσότερο στη Μεσόγειο και όχι στην Αρκτική» ανέφερε ο Οργανισμός, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «παρατεταμένο και εντυπωσιακό κύμα καύσωνα στη Σιβηρία». 

Η υπερβολική ζέστη στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας είχαν συμβάλει πέρυσι στο ξέσπασμα πολυάριθμων δασικών πυρκαγιών, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις γης και απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα σε ποσότητες – ρεκόρ. 

Το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική – Θυμίζει καύσωνα στη Μεσόγειο-2
Φωτ. AP

«Οι υψηλές θερμοκρασίες στη Σιβηρία είχαν ως αποτέλεσμα το εκτεταμένο λιώσιμο των πάγων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του 2020 ως ένα από τα τρία πιο θερμά έτη στην ιστορία» κατέληξε ο WMO.  

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Αρκτική θεωρείται η περιοχή, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλη από την εν εξελίξει κλιματική κρίση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News