Κόσμος Κυριακή 13/12/2020, 07:35
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Τα σχόλια του προέδρου εντείνουν τον σκεπτικισμό απέναντι στο εμβόλιο

Βραζιλία: Τα σχόλια του προέδρου εντείνουν τον σκεπτικισμό απέναντι στο εμβόλιο

Το ποσοστό των Βραζιλιάνων οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κανένα εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε στο 22% αυτή την εβδομάδα, από το 9% στο οποίο βρισκόταν τον Αύγουστο.

Το 50% λέει πως δεν θα δεχόταν να εμβολιαστεί με σκεύασμα κατασκευασμένο στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο, καθώς οι τοποθετήσεις που έχει κάνει τελευταία ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου φαίνεται πως επηρέασαν την κοινή γνώμη.

Κατά την έρευνα το 73% του δείγματος δήλωσε πως σχεδιάζει να εμβολιαστεί, ενώ το 5% δεν ξέρει εάν θα το κάνει. Τα ποσοστά αυτά ήταν τον Αύγουστο 89% και 3% αντίστοιχα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μπολσονάρου ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει κανένα εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού, όποτε κι αν εγκριθεί.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, από τους πιο προβεβλημένους πολιτικούς που υποβαθμίζουν την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε πως η άρνηση αυτή είναι «δικαίωμά του» και εξέφρασε έντονη επιφύλαξη ειδικά για το εμβόλιο που αναπτύσσει η κινεζική Sinovac και παράγεται στη Βραζιλία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Butantan, στην πολιτεία Σαν Πάουλου.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν συσχέτιση της απόρριψης των εμβολίων με την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της χώρας. Το 33% των Βραζιλιάνων που δηλώνουν πως εμπιστεύονται πάντα τον Μπολσονάρου δήλωσε απρόθυμο να εμβολιαστεί, ενώ στις τάξεις όσων δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται ποτέ τον πρόεδρο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 16%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News