Κόσμος Δευτέρα 13/12/2021, 14:17
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγιστάνας των media καταδικάστηκε σε 13 μήνες επειδή συμμετείχε σε… αγρυπνία

Μεγιστάνας των media καταδικάστηκε σε 13 μήνες επειδή συμμετείχε σε… αγρυπνία

Σε ποινή φυλάκισης 13 μηνών καταδικάστηκε ο μεγιστάνας των media στο Χονγκ Κονγκ, Tζίμι Λάι, επειδή έκανε το λάθος να συμμετάσχει σε απαγορευμένη αγρυπνία για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο το 1989. 

Ο 74χρονος επιχειρηματίας κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της υποκίνησης και της συμμετοχής σε παράνομη συγκέντρωση. Μαζί με αυτόν, καταδικάστηκαν ακόμη επτά άτομα, ενώ υπόδικοι είναι συνολικά 24 άνθρωποι. 

«Εάν η μνήμη όσων πέθαναν εξαιτίας της αδικίας είναι έγκλημα, τότε άσε με να υποστώ την τιμωρία… ώστε να μοιραστώ το βάρος και τη δόξα αυτών των νέων ανδρών και γυναικών που έχυσαν το αίμα τους στις 4 Ιουνίου του 1989» είχε γράψει ο Λάι, σε πρόσφατη επιστολή του.  

Πάντως, ο ίδιος, αν και παραδέχθηκε τη συμμετοχή στην αγρυπνία, αρνήθηκε το αδίκημα της υποκίνησης, κάτι βέβαια που δεν έγινε αποδεκτό από την έδρα του δικαστηρίου. 

Ο Λάι είναι ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ και αποτελεί έναν από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. 

Τι ήταν η αγρυπνία για την Τιενανμέν; 

Κάθε χρόνια, στην πόλη του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιείται αγρυπνία εις τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια της Τιενανμέν στις 4 Ιουνίου του 1989, όταν στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών. 

Το Χονγκ Κονγκ, λόγω της μέχρι πρότινος σχετικής αυτονομίας, ήταν ένα από τα ελάχιστα μέρη της Κίνας, όπου επιτρεπόταν η τέλεση εκδήλωσης. Κι αυτό, διότι στην ηπειρωτική Κίνα, απαγορεύεται η οποιαδήποτε εκδήλωση που αφορά το αιματηρό περιστατικό. 

Το 2020, όμως, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν την αγρυπνία (για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια), επικαλούμενες τους περιορισμούς για τον Covid. 

Πολιτικοί ακτιβιστές, έσπευσαν να κατηγορήσουν την τοπική κυβέρνηση ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Πεκίνου και συμβάλλει στον περιορισμό της Δημοκρατίας. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση και παρέστησαν κανονικά στην αγρυπνία, γκρεμίζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από το Victoria Park του Χονγκ Κονγκ. 

Η αγρυπνία απαγορεύτηκε και φέτος, αλλά και πάλι συγκεντρώθηκαν αρκετοί άνθρωποι για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιάζεσαι και αποκτάς ένα Tesla ή ένα ακριβό διαμέρισμα – Πού γίνεται αυτό

Χονγκ Κονγκ: Λουκέτο στη μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική εφημερίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News