Κόσμος Δευτέρα 13/12/2021, 08:57
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε κατάσταση μείζονος καταστροφής το Κεντάκι

ΗΠΑ: Σε κατάσταση μείζονος καταστροφής το Κεντάκι

Σε κατάσταση μείζονος καταστροφής κήρυξε το Κεντάκι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά τις καταστροφές που προήλθαν από ανεμοστρόβιλους την Παρασκευή με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.
Η απόφαση του ηγέτη των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για να χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια από τον ομοσπονδιακό μηχανισμό στην πολιτεία.
Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίαρ, είχε υποβάλει νωρίτερα χθες Κυριακή επίσημο αίτημα στον Λευκό Οίκο να κηρυχθεί η πολιτεία του σε κατάσταση μείζονας καταστροφής, όπως ενημέρωσε δημοσιογράφους η επικεφαλής της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Ο κ. Μπάιντεν έκανε δεκτό το αίτημα χθες βράδυ (σ.σ. σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας).
Ο κυβερνήτης Μπεσίαρ τόνισε πως οι ανεμοστρόβιλοι ήταν οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία της πολιτείας του και ότι ακόμη και στιβαρές κτιριακές δομές από ατσάλι και τούβλα ισοπεδώθηκαν. Ένας από τους ανεμοστρόβιλους προκάλεσε καταστροφές διανύοντας 365 χιλιόμετρα, σχεδόν όλα στο Κεντάκι, πρόσθεσε.

Η πόλη Μέιφιλντ ισοπεδώθηκε σχεδόν όλη και υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που άφησε πίσω τουλάχιστον 94 νεκρούς.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει ήδη τους ανεμοστρόβιλους κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για το ομοσπονδιακό κράτος, κάτι που επέτρεψε την εμπλοκή της FEMA. Όμως σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» οι δαπάνες της υπηρεσίας δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σε περιπτώσεις μείζονος καταστροφής δεν υπάρχει κανένα τέτοιο όριο.
Αυτό θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που πλέον δεν έχουν στέγη, τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό.

moneyreview με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News