Κόσμος Σάββατο 12/12/2020, 20:51
ΚΟΣΜΟΣ

Τη Δευτέρα τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ

Τη Δευτέρα τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ

Καμία καθυστέρηση δεν θέλει να σημειωθεί στη διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την έγκρισή του από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τη Δευτέρα το πρωί αναμένονται να φθάσουν οι πρώτες παρτίδες.

Την άμεση κινητοποίηση αναφορικά με τη διανομή και τον εμβολιασμό στη χώρα που μετρά περισσότερους από 295.000 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο στρατηγός Γκας Πέρνα, επικεφαλής της επιχείρησης Warp Speed, τον κρατικό φορέα που έχει αναλάβει να διασφαλίσει τη διανομή του εμβολίου.

«Η διανομή έχει ξεκινήσει τα πρώτα φορτία θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας. Είμαστε 100% σίγουροι για ένα επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα παραδώσουμε το εμβόλιο στους Αμερικανούς». 

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πλησίαζε τους 300.000 νεκρούς, έπειτα από εβδομάδες έξαρσης των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία που έχουν φέρει τα συστήματα υγείας των αμερικανικών πολιτειών στα όρια των αντοχών τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει χθες βράδυ, μετά την επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές, πως οι πρώτοι εμβολιασμοί με αυτό το πρώτο εμβόλιο θα γίνονταν μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή σήμερα.

Όμως η Pfizer γνωστοποίησε πως οι πρώτες παρτίδες δεν θα έφευγαν πριν από την Κυριακή, από το εργοστάσιό της στην πολιτεία Μίσιγκαν.

«Μπορούμε να περιμένουμε πως 145 κέντρα σε όλες τις πολιτείες θα λάβουν το εμβόλιο τη Δευτέρα, 425 κέντρα επιπλέον την Τρίτη. Και τα 66 τελευταία κέντρα την Τετάρτη, με τα οποία θα τελειώσει η πρώτη παράδοση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech», εξήγησε ο στρατηγός Πέρνα. Αυτή η πρώτη φάση αφορά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Διευκρίνισε πως καμία παρτίδα εμβολίων δεν είχε «τοποθετηθεί από πριν» προτού δώσει την έγκρισή του ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων χθες βράδυ.

Συγκεκριμένα, κινούμενος με ταχύτητα άνευ προηγουμένου, ο FDA ενέκρινε χθες την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε πράσινο φως (μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό). Αρμόδια επιτροπή του FDA αναμένεται να εξετάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, αυτού της Moderna.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News