Κόσμος Σάββατο 11/12/2021, 21:17
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Bρετανία: Προειδοποίηση ότι οι θάνατοι μπορεί να φθάσουν τους 75.000 τον φετινό χειμώνα

Bρετανία: Προειδοποίηση ότι οι θάνατοι μπορεί να φθάσουν τους 75.000 τον φετινό χειμώνα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που έρχονται από τη Βρετανία, με έρευνα του London School of Hygiene & Tropical Medicine να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέο «κύμα» λοιμώξεων από την Covid-19 στην Αγγλία που θα μπορούσε να προκαλέσει σχεδόν 75.000 θανάτους αυτόν τον χειμώνα, εάν η κυβέρνηση δεν επιβάλει πρόσθετα προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Β» της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στη μετάλλαξη Όμικρον, το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη Βρετανία δείχνει περίπου 175.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 24.700 θανάτους για το πεντάμηνο από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Η χειρότερη πρόβλεψη αφορά σε 74.800 θανάτους. Αυτό είναι περισσότερο από το ήμισυ των 127.154 θανάτων που καταγράφηκαν στην Αγγλία από την έναρξη της πανδημίας. Η Βρετανία ευθύνεται για περισσότερα από τα δύο τρίτα των σχεδόν 172.000 θανάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο περιλαμβάνει τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. 

«Η έρευνα χρησιμοποίησε τα πιο πρόσφατα πειραματικά δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά διαφυγής αντισωμάτων της μετάλλαξης Όμικρον για να διερευνήσει εύλογα σενάρια για την ανοσολογική διαφυγή της Όμικρον», ανέφερε το LSHTM στον ιστότοπό του.

Η έρευνα συνιστά στην κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους, να περιορίσει τις συγκέντρωσεις και να κλείσει ορισμένους χώρους διασκέδασης που θα μπορούσαν να μειώσουν τις προβλεπόμενες νοσηλείες κατά 53.000 και τους θανάτους κατά 7.600. Το σχέδιο Β της κυβέρνησης ενθαρρύνει τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και απαιτεί τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκέπτονται επιχειρήσεις λιανικής. Τα μπαρ και τα εστιατόρια εξαιρούνται από τους κανόνες περί μάσκας, ενώ τα νυχτερινά κέντρα και άλλοι μεγάλοι χώροι θα πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ενδεχομένως να εξετάζει πρόσθετα μέτρα, αλλά ήδη αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίδραση από συντηρητικούς βουλευτές που τάσσονται κατά των περιορισμών, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών της εορταστικής περιόδου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News