Κόσμος Τετάρτη 8/12/2021, 14:49
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επίσημα καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς 

O ένατος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας

Γερμανία: Επίσημα καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς 

Η εποχή της Άγκελα Μέρκελ στη Γερμανία έλαβε τέλος και επίσημα μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, μετά και την επίσημη ανάδειξη του Όλαφ Σολτς ως νέου καγκελάριου στην κυβέρνηση συνασπισμού. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, εξασφάλισε την ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κατώτερο σώμα της γερμανικής Bundestag με 395 ψήφους υπέρ του, παίρνοντας έτσι επίσημα το χρίσμα του καγκελάριου από τον Γερμανό πρωθυπουργό Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μετά την ψηφοφορία, ο Σολτς ορκίσθηκε όπως προβλέπει το Σύνταγμα για να γίνει ο ένατος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Στη διάρκεια της ορκωμοσίας δεσμεύθηκε ότι όλες οι ενέργειες του θα έχουν γνώμονα το καλό των Γερμανών, ωστόσο δεν ζήτησε τη βοήθεια του Θεού στο νέο του έργο, μια φράση που χρησιμοποιείται συνήθως κατά την ορκωμοσία κάθε καγκελάριου. 
Παράλληλα με την ορκωμοσία, τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου έλαβαν τις εξουδιοτήσεις από την πρόεδρο της Bundestag, Μπέρμπελ Μπας. 

Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων από την Άγκελα Μέρκελ στον Όλαφ Σολτς. 

Βάσει του πρότερου πολιτικού του βίου, θεωρείται ως συνεχιστής της πολιτικής Μέρκελ, με ένα όμως πιο φιλικό ύφος προς την Ευρώπη. Άλλωστε είναι εκείνος που έπεισε την πρώην σιδηρά κυρία της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, να συναινέσει για την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ το οποίο προορίζεται να ενισχύσει της οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το πλήγμα της πανδημίας.  

Μεγάλη επίσης ήταν η συμβολή του ως υπουργός Εργασίας το διάστημα 2007-09 στη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το σχέδιό του διέσωσε τις θέσεις εργασίας και βοήθησε εκατομμύρια εργαζόμενους να αποφύγουν τις επιπτώσεις της ύφεσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News