Κόσμος Τρίτη 7/12/2021, 14:05
ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα που έχει έναν θάνατο την ημέρα από κορωνοϊό – Πώς το κατάφερε

Η χώρα που έχει έναν θάνατο την ημέρα από κορωνοϊό – Πώς το κατάφερε

Είναι η χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό του κόσμου. Όμως καταγράφει το πολύ έναν θάνατο από κορωνοϊό την ημέρα.

Οι έξι θάνατοι τους οποίους ανακοίνωσε η Ιαπωνία για την περασμένη εβδομάδα είναι οι λιγότεροι που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον Ιούλιο του 2020, πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η χώρα που έχει έναν θάνατο την ημέρα από κορωνοϊό – Πώς το κατάφερε-1

Σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, οι επιδόσεις της Ιαπωνίας είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτες. Καμία χώρα του G7 δεν έχει εμφανίσει τόσο λίγους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Η Ιαπωνία έχει καταφέρει να ρίξει και τα νέα κρούσματα, από τουλάχιστον 25.000 την ημέρα που ήταν τον Αύγουστο, σε λιγότερα από 200 την ημέρα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η χώρα που έχει έναν θάνατο την ημέρα από κορωνοϊό – Πώς το κατάφερε-2

Η μείωση στα κρούσματα και τους θανάτους είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν σκεφτεί κανείς ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι πολύ μεγαλύτερος από όλες τις χώρες του G7 (πλην των ΗΠΑ), αλλά και γηραιότερος.

Οι λόγοι για τους οποίους ο κορωνοϊός βρίσκεται σε τόσο μεγάλη ύφεση στην Ιαπωνία δεν είναι εντελώς ξεκάθαροι. Σίγουρα βοηθά το γεγονός ότι το 77% από τα 126 εκατ. των κατοίκων της είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το ποσοστό εμβολιασμού είναι ακόμα υψηλότερο στις πιο μεγάλες ηλικίες, με το 92% των ατόμων 65 ετών και πάνω να έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Όμως, και άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρουσιάζουν αυτή την εποχή επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας ίσως να βοηθά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας είναι σχεδόν καθολική, παρότι δεν είναι υποχρεωτική από τις αρχές. Οι Ιάπωνες είναι προσεκτικοί στη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού ακόμα και όταν τα κρούσματα είναι χαμηλά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News