Κόσμος Σάββατο 12/12/2020, 09:52
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Τελευταία ευκαιρία συμφωνίας

Brexit: Τελευταία ευκαιρία συμφωνίας

Στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και τους 27 της κοινότητας. Το σενάριο του no deal, μίας εξόδου δηλαδή που θα συνοδευθεί από επιβολή δασμών και άλλων εμποδίων στις συναλλαγές των δύο πλευρών, ήταν αυτό που όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Αλλά μοιάζει πλέον το πιο πιθανό. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έχουν δώσει προθεσμία έως αύριο, Κυριακή για έναν συμβιβασμό. Αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη και η πιο «χλιαρή» συμφωνία θα είναι καλύτερη από ένα διαζύγιο, που θα ενεργοποιήσει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για δασμούς και ποσοστώσεις. 

Σε επίσκεψή του στη βόρεια Αγγλία, ο Μπόρις Τζόνσον έκρινε πως είναι «πολύ πολύ πιθανή» η αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μία τέτοια έκβαση θα ήταν «καταπληκτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς θέλουμε από την 1η Ιανουαρίου».

Σημείωσε πάντως ότι «συνεχίζουμε να περιμένουμε μια ενδεχόμενη μεγάλη πρόταση ή μεγάλη αλλαγή» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίδια απαισιοδοξία εξέφρασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε στους ηγέτες των 27, που πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πως οι ελπίδες για μια συμφωνία είναι «λιγοστές», είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχοντες.

Το Βερολίνο, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, και το Δουβλίνο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο του Brexit, μετρίασαν τις δηλώσεις αυτές λέγοντας πως μια συμφωνία παραμένει εφικτή. Διαπιστώνοντας πως «επικρατούν οι σκέψεις» ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχάλ Μάρτιν υπενθύμισε πως «παρόμοιες» δηλώσεις είχαν γίνει και πριν από έναν χρόνο σχετικά με τη συμφωνία διαζυγίου, που τελικά συνήφθη την τελευταία στιγμή.

Τι σημαίνει το no deal 

Εάν δεν βρεθεί χρυσή τομή έως αύριο, οι βρετανικές επιχειρήσεις θα χάσουν την ελεύθερη πρόσβαση (δηλαδή χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις) σε μία αγορά 450 εκατ. καταναλωτών, που σήμερα αποτελεί τον προορισμό για το 43% των βρετανικών εξαγωγών. 

Καθώς η Βρετανία εισάγει το 60% των αναγκών της σε φρέσκα τρόφιμα, οι τιμές των τροφίμων συνολικά αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2%. Ουρές από φορτηγά προβλέπεται ότι να σχηματιστούν στα σύνορα με την Ευρώπη, καθώς οι διαδικασίες του εκτελωνισμού θα προκαλούν καθυστερήσεις ημερών. 

Ισχυρό το πλήγμα και στις αυτοκινητοβιομηχανίες με δασμούς έως και 10%, ενώ οι πιέσεις προβλέπεται να ενταθούν τόσο στη στερλίνα όσο και στο Σίτι, το ισχυρότερο έως σήμερα χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS