Κόσμος Τετάρτη 1/12/2021, 15:39
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Να ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ε.Ε.

Φον ντερ Λάιεν: Να ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει εάν είναι απαραίτητος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την αναχαίτιση της έξαρσης της Covid-19, καθώς και της μετάλλαξης Όμικρον, δήλωε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, δήλωσε συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι είναι κατανοητό και κατάλληλο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα – πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συμπλήρωσε λέγοντας: «Αυτό απαιτεί συζήτηση. Απαιτεί μία κοινή προσέγγιση. Αλλά είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσει».

Υποχρεωτικότητα

Χθές βέβαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Αυστρία ανακοίνωσε επίσης ότι από 1η Φεβρουαρίου του 2022 το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθίσταται υποχρεωτικό στη χώρα.

Επίσης, χθες, ο Όλαφ Σολτς, που πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της γερμανικής κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, εκφράστηκε υπέρ της επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες. Το αίτημα είχε ήδη τεθεί από τους επικεφαλής των γερμανικών κρατιδίων. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ψηφιστεί από τη βουλή και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, ωστόσο μπορεί να καθοδηγήσει τα κράτη – μέλη να ακολουθήσουν μία κοινή προσέγγιση.

Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν για την κατάσταση του μπλοκ όσον αφορά την υγειονομική κρίση στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο στις 16 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, το 77% των ενηλίκων στην Ε.Ε. είναι εμβολιασμένοι. Η ίδια επεσήμανε πως η ευρεία διοχέτευση ενισχυτικών δόσεων είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Το άλλοτε «αδιανόητο» μέτρο γίνεται πραγματικότητα

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό η Γερμανία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News