Κόσμος Τρίτη 30/11/2021, 17:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Το άλλοτε «αδιανόητο» μέτρο γίνεται πραγματικότητα

Ευρώπη: Το άλλοτε «αδιανόητο» μέτρο γίνεται πραγματικότητα

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρείτο αδιανόητο για τις δυτικές κοινωνίες να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Ωστόσο, η ένταση της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τον κίνδυνο που αποτελεί για τους πολίτες και την ανάγκη για αποφυγή νέων lockdown έχουν υποχρεώσει ορισμένους ηγέτες στη Δύση να συζητούν σοβαρά ή και να καθιστούν ήδη υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Ελλάδα

Μόλις σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται. «Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» έσπευσε να επαναλάβει ο πρωθυπουργός.

Αυστρία

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Αυστρία ανακοίνωσε επίσης ότι από 1η Φεβρουαρίου του 2022 το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθίσταται υποχρεωτικό στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε και καθολικό lockdown από την προηγούμενη Δευτέρα διάρκειας 20 ημερών.

Γερμανία

Τώρα, σύμφωνα με το Reuters, συζητάται το σενάριο υποχρεωτικού εμβολασμού και στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο Όλαφ Σολτς, που πρόκειται να διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία την ερχόμενη εβδομάδα, υποστηρίζει τον εμβολιασμό, καθώς και την απαγόρευση εισόδου των ενεμβολίαστων σε καταστήματα χωρίς τα αναγκαία.

Σε σημερινή του συνεδρίαση με την απερχόμενη Καγκελάριο και τους επικεφαλής των γερμανικών κρατιδίων, εξέφρασε την επιθυμία να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ανήλθε στους 45.753 και κατέγραψε επιπλέον 388 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό από το Μάρτιο. Επίσης, τα τρία κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown στη χώρα, παρά την έκκληση της Άγκελα Μέρκελ και τις επανειλημμένες συστάσεις από το γερμανικό Ινστιτούτο Κοχ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών – Αλλιώς πρόστιμο 100 κάθε μήνα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους: Ποια είναι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Γερμανία: Έκκληση του ΠτΔ για τήρηση των μέτρων – Συζητήσεις για lockdown

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News