Κόσμος Δευτέρα 29/11/2021, 20:14
ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τρία μηνύματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τρία μηνύματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Τρία ήταν τα βασικα μηνύματα που μετέφερε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η μετάλλαξη είναι λόγος ανησυχίας, όχι πανικού

«Έχουμε το καλύτερο εμβόλιο στον κόσμο, τα καλύτερα φάρμακα, τους καλύτερους επιστήμονες και μαθαίνουμε κάθε μέρα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μετάλλαξη με επιστημονικές και ενημερωμένες δράσεις και ταχύτητα, όχι με χάος και σύγχυση».

Η καλύτερη προστασία είναι το εμβόλιο

«Ξέρω ότι κουραστήκατε να με ακούτε να το λέω, η καλύτερη προστασία απέναντι σε αυτή τη μετάλλαξη ή όποια μετάλλαξη εκεί έξω, όσες αντιμετωπίζουμε ήδη, είναι να εμβολιαστούμε πλήρως και να κάνουμε την ενισχυτική δόση», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο ίδιος προέτρεψε τους ενήλικες άνω των 18 ετών που εμβολιάστηκαν πλήρως πριν την 1η Ιουνίου να κάνουν σήμερα κιόλας την ενισχυτική δόση.
«Είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμα σε 80.000 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Μην περιμένετε. Πηγαίνετε να κάνετε την ενισχυτική εάν είναι ο καιρός να την κάνετε», τόνισε ο ίδιος, ενώ υπενθύμισε ότι τα παιδιά άνω των 5 ετών θα έπρεπε επίσης να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ.

Εάν απαιτείται τροποποίηση των εμβολίων έναντι στην Όμικρον, οι ΗΠΑ θα δράσουν ταχύτατα

Οι επιστήμονες έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να ελέγξουν εάν τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναια αποδοτικά έναντι στην μετάλλαξη Όμικρον. Στην περίπτωση που δεν είναι, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για ταχεία εξασφάλιση των ανανεωμένων εμβολίων.

«Στην περίπτωση, ελπίζουμε απίθανη, που απαιτούνται ανανεωμένα εμβόλια ή ενισχυτικές δόσεις για να ανταποκριθούν σε αυτή τη μετάλλαξη, θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη και την διοχέτευσή τους με κάθε διαθέσιμο εργαλείο», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν θεωρούμε μέχρι στιγμής ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα. Ωστόσο, είμαστε προετοιμασμένοι, εάν χρειαστεί, η ομάδα μου συνεργάζεται ήδη με στελέχη της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, ώστε να αναπτύξουμε εναλλακτικά σχέδια για τον εμβολιασμό ή τις ενισχυτικές δόσεις», τόνισε ο ίδιος.

Σημείωσε επίσης ότι θα απευθυνθεί στον FDA και στα CDC για ταχύτατη έγκριση των ανανεωμένων εμβολίων, στην περίπτωση που χρειαστεί, χωρίς ωστόσο να γίνει σε βάρος της ασφάλειάς τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επιπλέον ότι το ενδεχόμενο επιβολής lockdown είναι προς το παρόν εκτός συζήτησης. «Εάν οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι και φορούν μάσκες, δεν υπάρχει ανάγκη για lockdown», υπογράμμισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

G7: Επείγουσα δράση απαιτεί η μετάλλαξη Όμικρον

Χρ. Σταϊκούρας για Όμικρον: Ανάλογα με τις εξελίξεις θα πράξουμε

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα εμβόλια μάλλον προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News