Κόσμος Δευτέρα 29/11/2021, 19:02
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Επείγουσα δράση απαιτεί η μετάλλαξη Όμικρον

G7: Επείγουσα δράση απαιτεί η μετάλλαξη Όμικρον

«Πολύ μεταδοτική» χαρακτήρισαν την μετάλλαξη Όμικρον οι υπουργοί Υγείας της G7, λέγοντας ότι απαιτεί «επείγουσα δράση».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης της G7 που συγκάλεσε το Λονδίνο σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσαν ότι «η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση».

Οι υπουργοί επίσης χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες χώρες.

Οι υπουργοί Υγείας της G7 αναγνώρισαν επίσης τη στρατηγική σημασία διασφάλισης της πρόσβασης στα εμβόλια προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη.

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται επίσης «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον».

«Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνεδριάσουν εκ νέου τον Δεκέμβριο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για επιτάχυνση του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτη συνεδρίαση της G7 – Να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ζητά ο ΠΟΥ

Χρ. Σταϊκούρας για Όμικρον: Ανάλογα με τις εξελίξεις θα πράξουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News