Κόσμος Παρασκευή 26/11/2021, 18:52
ΚΟΣΜΟΣ

Φάρμακο για Covid: Λιγότερο αποδοτικό σε σχέση με τα πρώτα στοιχεία

O FDA δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τυχόν έγκριση του φαρμάκου

Φάρμακο για Covid: Λιγότερο αποδοτικό σε σχέση με τα πρώτα στοιχεία

Λιγότερο αισιόδοξα είναι τα ανανεωμένα στοιχεία που προέκυψαν από τις τελευταίες κλινικές έρευνες της Merck σχετικά με το πειραματικό φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Στοιχεία από 775 ασθενέις τον Οκτώβριο έδειχναν ότι η χορήγηση του φαρμάκου μείωνε την πιθανότητα νοσηλείας και θανατων από την Covid-19 κατά 50%. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 30% σύμφωνα με έρευνα σε 1.400 ασθενείς.

Σήμερα λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Merck, ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων ανακοίνωσε ότι πράγματι το φάρμακο είναι αποδοτικό, καθώς μειώνει τις νοσηλείεες και τους θανάτους.

Ωστόσο, ο FDA δεν έδωσε κανένα δείγμα σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκρίνει το φάρμακο για χορήγηση. Σημείωσε βέβαια στη σχετική ανακοίνωση ότι στο τελευταίο στάδιο δοκιμών δεν προέκυψε καμία σοβαρή ένδειξη όσον αφορά την ασφάλειά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA παράλληλα εξετάζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Το φάρμακο αυτό, όπως και της Merck, υπόσχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό της θεραπείας κατά της Covid-19.

Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δώσει συστάσεις σχετικά με την χορήγησή του. Επίσης, στη Βρετανία, η αρμόδια εποτπική αρχή της υγείας έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου.

Σημειώνεται πως οι ανακοινώσεις από Merck και FDA οδήγησαν σε πτώση την μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας. Σήμερα έχει υποχωρήσει έως και 6,3% στη Wall Street.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Wall Street Journal

Διαβάστε επίσης:

Μολνουπιραβίρη: Ελπιδοφόρο νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Χάπι της Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 89% έναντι πιθανής νοσηλείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News