Κόσμος Πέμπτη 25/11/2021, 19:49
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Τηρούν οι πολίτες το τέταρτο lockdown;

Αυστρία: Τηρούν οι πολίτες το τέταρτο lockdown;

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επέβαλε τέταρτο lockdown, ενώ κατέστησε και υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από το 2022. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο κέντρο της Βιέννης, για να διαμαρτυρηθούν για το νέο lockdown. Φαίνεται ωστόσο πως οι αρνητές των μέτρων αποτελούσαν μειοψηφία, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις της κινητικότητας από τη Δευτέρα, οι Αυστριακοί υπακούουν τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, οι επισκέψεις σε καταστήματα λιανεμπορίου και χώρους αναψυχής υποχώρησαν κατά 56%. Επίσης, η κινητικότητα σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων μειώθηκε κατά 35%, σύμφωνα με στοιχεία της Google.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει σημειωθεί από τον Μάιο (εκτός των εορτών). Παρόλα αυτά πολλοί περισσότεροι Αυστριακοί βρίσκονται στο δρόμο σε σχέση με το πρώτο lockdown της περυσινής άνοιξης.

Διαφορά με το πρώτο lockdown

Η διαφορά στην κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο lockdown μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην πρόσβαση στα εμβόλια, καθώς και στους πιο χαλαρούς ελέγχους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα σχολεία στη χώρα παραμένουν αυτή τη φορά ανοιχτά.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, οι Αυστριακοί περνούν κατά 11% περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ενώ οι επισκέψεις στο γραφείο μειώθηκαν κατά 26%.

Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες του τέταρτου lockdown στη χώρα δείχνουν ότι οι Αυστριακοί τηρούν τα μέτρα. Σημειώνεται πως επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνο για δουλειά, άσκηση ή για να ψωνίσουν τα απαραίτητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους: Ποια είναι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Αυστρία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του lockdown και του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS