Κόσμος Πέμπτη 25/11/2021, 17:28
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός: «Πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων

Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός: «Πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων

Την έναρξη συνομιλιών για μια οδηγία που θα εγγυάται σε όλους τους εργαζομένους στην ΕΕ έναν δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό, αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη την εντολή της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με 443 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 58 αποχές και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις θέσεις του.

Το σχέδιο οδηγίας για τον κατώτατο μισθό αποσκοπεί στον καθορισμό κοινών ελάχιστων προτύπων για τη διασφάλιση ενός εισοδήματος που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω ενός θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού μέσω της νομοθεσίας, είτε δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να λάβουν ενεργά μέτρα για την ενίσχυση και την επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων αυτών.

Η απόφαση της επιτροπής Απασχόλησης να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο την περασμένη Δευτέρα. Δεδομένου ότι περισσότεροι από 71 ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην απόφαση έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, διεξήχθη ψηφοφορία για την έγκριση της διαπραγματευτικής εντολής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News