Κόσμος Πέμπτη 25/11/2021, 16:53
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδή πρωθυπουργός: Γιατί παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά την εκλογή της

Σουηδή πρωθυπουργός: Γιατί παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά την εκλογή της

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, Magdalena Andersson, παραιτήθηκε λίγες μόνο ώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Η Andersson δήλωσε ότι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί λόγω της καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Λίγο νωρίτερα ένας βουλευτής του κόμματός της (Σοσιαλδημοκρατικών) ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή του για τον ίδιο λόγο.

Στη συνέχεια ακολούθησε και η παραίτηση  του κόμματος συνασπισμού (των Πράσινων) από τη σουηδική κυβέρνηση, η οποία κίνηση ενέτεινε περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Με την παραίτησή της, η Andersson ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί μίας μονοκομματικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη δύο κόμματα έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξουν την επανεκλογή της Andersson ως προθυπουργού. Η Andersson έχει εξάλλου μακρά εμπειρία ως πολιτικός, καθώς ήταν επτά χρόνια υπορυγός οικονομικών της Σουηδίας.

Ιστορική στιγμή

Η ανάθεση της θέσης της πρωθυπουργού στην Andersson αποτέλεσε ιστορική, αλλά και επεισοδιακή στιγμή. Εκτός από το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, κατάφερε να εξασφαλίσει τη θέση της πρωθυπουργού περνώντας το όριο μόνο κατά μία ψήφο.

Ειδικότερα, κατά το σουηδικό Σύνταγμα, για την ανάθεση της θέσης απαιτούνται τουλάχιστον 175 ψήφοι. Η Andersson εξασφάλισε 117 ναι και 59 αποχές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΚPMG: Η Νορβηγία η πιο έτοιμη χώρα για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2050

IKEA: Στην «αγκαλιά» της Τουρκίας για να μειώσει το κόστος μεταφοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News