Κόσμος Παρασκευή 11/12/2020, 12:13
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πιθανότερο σενάριο το no deal Brexit

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πιθανότερο σενάριο το no deal Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για τα θέματα εμπορίου και ασφάλειας, δηλαδή ένα no deal Brexit, είναι τώρα το πιθανότερο σενάριο, είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια 10λεπτης ενημέρωσης στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η  οποία κράτησε όλο το βράδυ, η πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο ποσοστό πιθανοτήτων για μια συμφωνία, αλλά είπε στους ηγέτες ότι είναι «περισσότερες οι πιθανότητες του no deal παρά του deal», όπως μεταδίδει ο Guardian. 

Με την προθεσμία της Κυριακής που έχουν θέσει η φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόσον να πλησιάζει, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι όλες οι πρωτεύουσες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ναυάγιο το Σαββατοκύριακο. 

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν, του οποίου η χώρα θα επηρεαστεί περισσότερο στην περίπτωση του no deal Brexit, τόνισε τη ζημιά που θα υπάρξει εάν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα. Όμως, επανέλαβε τη θέση της Ε.Ε. ότι μία συμφωνία δεν πρέπει να γίνει με κάθε κόστος, αφού ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μεγάλος, εάν οι ανταγωνίστριές τους στη Βρετανία απολαμβάνουν χαμηλότερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά στάνταρ και μηδενικούς δασμούς για τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από τον Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News