Κόσμος Κυριακή 21/11/2021, 21:57
ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη νύχτα βίαιων συγκρούσεων στην Ολλανδία

Δεύτερη νύχτα βίαιων συγκρούσεων στην Ολλανδία

Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν τα επεισόδια αντιπάλων των περιοριστικών μέτρων και αστυνομικών. Διαδηλωτές επιρρίπτουν στη Χάγη κοινωνικό αποκλεισμό αντιεμβολιαστών.

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Ρότερνταμ μεταξύ αστυνομικών και αντιπάλων των περιοριστικών μέτρων αργά την Παρασκευή οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τη χθεσινή νύχτα σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας, όπως η Χάγη, το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ. Στην ολλανδική πρωτεύουσα η αστυνομία χρησιμοποίησε έφιππους αστυνομικούς, αλλά και αστυνομικούς σκύλους για να «αποκαταστήσει την τάξη», σημειώνει εκπρόσωπος των διωκτικών αρχών στο Twitter. 

Τα αίτια για το ξέσπασμα των συγκρούσεων σε διάφορες ολλανδικές πόλεις παραμένουν λίγο πολύ άγνωστα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκραπενχάους δήλωσε ωστόσο: «Κατά την εκτίμησή μου μεταξύ των ταραξιών βρίσκονται και εγκληματίες. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με κανονικές διαδηλώσεις, αλλά με άτομα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μόνο κα μόνο για να επιτεθούν στην αστυνομία και να παρεμποδίσουν το έργο αστυνομικών και πυροσβεστών. Προχωρήσαμε σε περισσότερες από 50 συλλήψεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλες διότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν το πάνω χέρι σε αυτή την υπόθεση. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν και ποινικές διώξεις σε βάρος ταραξιών».

Διχάζουν την κοινωνία τοπικά λοντάουν και περιοριστικά μέτρα

Παρά τις κινητοποιήσεις και τα επεισόδια και την περασμένη νύχτα, οι αρχές θεωρούν ότι η κατάσταση αποκλιμακώνεται σταδιακά. Έτσι στο Άμστερνταμ χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στον δρόμο ειρηνικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και λοκντάουν σε τοπικό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση χθες το βράδυ στο Άμστερνταμ είχε ακυρωθεί λόγω της έξαρσης της βίας τη νύχτα της Παρασκευής στο Ρότερνταμ, οι  διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Νταμ και πραγματοποίησαν πορεία υπό το άγρυπνο μάτι των διωκτικών αρχών.

Ένας από τους διαδηλωτές ήταν ο Φρανκ Ρίσινκ, ο οποίος στην ουσία τάχθηκε κατά του στιγματισμού όσων δεν πείθονται να εμβολιαστούν: «Βιώνουμε μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της ολλανδικής ιστορίας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για μια ακόμα φορά προχωρούμε στον κοινωνικό αποκλεισμό ατόμων με διαφορετική άποψη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιλέγουν ένα διαφορετικό τρόπο και η κοινωνία τούς αποκλείει. Η Ολλανδία έχει μακρά ιστορία αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων και αυτή την στιγμή πέφτουμε στα ίδια λάθη».

To περασμένο Σαββατοκύριακο η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε τοπικά λοκντάουν και περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους σε μια προσπάθεια να ελέγξει την έκρηξη των κρουσμάτων, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά. Τα μέλη του κοινοβουλίου εμφανίζονται διχασμένοι στην πρόταση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να αποκλείσει μη εμβολιασμένους από κλειστούς δημόσιους χώρους. Οι επικριτές κάνουν λόγο για διχαστική κίνηση και πολιτική διακρίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πηγή: Deutsche Welle/Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, ΝLNOS, Reuters)

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News