Κόσμος Κυριακή 21/11/2021, 14:34
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Η Λευκορωσία εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα

Πολωνία: Η Λευκορωσία εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα

Η Βαρσοβία κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία ότι εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορά της, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα εκκαθάρισε τους καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο. «Το Σάββατο μια ομάδα περίπου 100, πολύ επιθετικών, αλλοδαπών, μεταφέρθηκαν στα σύνορα από Λευκορώσους στρατιώτες και προσπάθησαν να μπουν στην Πολωνία δια της βίας. Οι πολωνικές υπηρεσίες το απέτρεψαν» ανέφερε η συνοριοφυλακή μέσω Twitter.

Η Ευρώπη υποστηρίζει ότι η Λευκορωσία μεταφέρει αεροπορικώς χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή για να τους ωθήσει στη συνέχεια να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μινσκ αρνείται τις αιτιάσεις.

Το Σάββατο καταγράφηκαν 208 απόπειρες μεταναστών να μπουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, λίγο περισσότερες απ’ όσες έγιναν την Παρασκευή αλλά πολύ λιγότερες από τις 501 που καταγράφηκαν την Τετάρτη. Η γειτονική Λιθουανία ανακοίνωσε ότι 44 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στο έδαφός της το Σάββατο, χωρίς επιτυχία.

Μετανάστες από το Ιράκ, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό δίκτυο της Λιθουανίας DELFI, είπαν ότι μεταφέρθηκαν δια της βίας στα σύνορα με στρατιωτικά φορτηγά από τους Λευκορώσους στρατιωτικούς, οι οποίοι αγνόησαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την Εσθονία, για να συζητήσει την κρίση με την ομόλογό του, Κάγια Κάλας. Αργότερα θα μεταβεί στη Λιθουανία και τη Λετονία. «Στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, αντιμετωπίζουμε ένα νέο είδος πολέμου, έναν πόλεμο στον οποίο οι μετανάστες είναι όπλα, η παραπληροφόρηση είναι όπλο, έναν υβριδικό πόλεμο» είπε, προσθέτοντας ότι είναι υπό συζήτηση η επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου SW Research που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rzeczpospolita δείχνει ότι το 55,1% των Πολωνών ανησυχεί ότι η κρίση στα σύνορα μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News