Κόσμος Κυριακή 21/11/2021, 07:20
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Έντονη δυσαρέσκεια προς τη Λιθουανία για το θέμα της Ταϊβάν

Κίνα: Έντονη δυσαρέσκεια προς τη Λιθουανία για το θέμα της Ταϊβάν

Tις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λιθουανία υποβάθμισε η Κίνα, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια προς το Βίλνιους για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει μια ντε φάκτο πρεσβεία στο έδαφός του, αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται: «Η Λιθουανία αγνόησε την επίσημη στάση της κινεζικής κυβέρνησης, παρέβλεψε την συνολική κατάσταση των διμερών σχέσεων και αγνόησε τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων» επιτρέποντας στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στην Λιθουανία. Η Κίνα καλεί το Βίλνιους να “διορθώσει το λάθος” το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα αξίωσε τον Αύγουστο η χώρα της Βαλτικής να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είχε σημειώσει ότι θα ανακαλέσει τον δικό της απεσταλμένο στο Βίλνιους μετά την ανακοίνωση από την Ταϊβάν ότι το γραφείο της στην πόλη θα ονομαζόταν Ταϊβανέζικο Γραφείο Εκπροσώπησης στην Λιθουανία.

Άλλα γραφεία της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ονομασία της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας αναφορά στην νήσο, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τις προσπάθειες να επιτύχει κι άλλες χώρες να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν. Μόνον 15 χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News