Κόσμος Σάββατο 20/11/2021, 14:19
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Ανησυχία για την «αναζωπύρωση» της πανδημίας – Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ

Κλούγκε: Ίσως και 500.000 θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο, αν δεν ληφθούν μέτρα

Ευρώπη: Ανησυχία για την «αναζωπύρωση» της πανδημίας – Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ

«Βαθιά ανήσυχος» για την «αναζωπύρωση» της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων δύο περίπου χρόνια μετά από το ξέσπασμα του ιού, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Μιλώντας στο BBC, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι περίπου 500.000 θάνατοι θα μπορούσαν να καταγραφούν μέχρι τον Μάρτιο, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Όπως ανέφερε, η υιοθέτηση μέτρων όπως η χρήση μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα.

Η δραματική προειδοποίησή του έρχεται καθώς ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων ή επιστρέφουν σε πλήρη, είτε σε μερικό lockdown. Ο δρ Κλούγκε είπε ότι παράγοντες όπως η χειμερινή περίοδος, η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η κυριαρχία της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα ευθύνονται για την εξάπλωση.

«Ο Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην περιοχή μας», είπε στο βρετανικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι πρέπει να γίνει» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να είναι η «έσχατη λύση» και πως «πριν από αυτό υπάρχουν άλλα μέσα όπως το πιστοποιητικό Covid». Αυτό, «δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας, αλλά μάλλον ένα εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία» επισήμανε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε ακόμη:

Αυστρία: Αυστηρό lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ανεμβολίαστοι: Αυστηρότερα μέτρα και στη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News