Κόσμος Σάββατο 20/11/2021, 12:46
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αθώος o 18χρονος που σκότωσε δύο άνδρες σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

ΗΠΑ: Αθώος o 18χρονος που σκότωσε δύο άνδρες σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

Αθώος κρίθηκε από τους ενόρκους ο Κάιλ Ρίτενχαους, ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες και τραυμάτισε έναν ακόμη, στο περιθώριο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων τον Αύγουστο του 2020 στην Κενόσα.

Οι ένορκοι τον έκριναν αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε (δύο κατηγορίες για ανθρωποκτονία, μία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δύο για απερίσκεπτη διακύβευση της ασφάλειας).

Ο Ρίτενχαους είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον 36χρονο Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ και τον 26χρονο Άντονι Χιούμπερ, ενώ είχε τραυματίσει στο χέρι τον 28χρονο Γκάιγκε Γκρόσκριτς. Ο 18χρονος, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, ισχυρίστηκε ότι ενήργησε ευρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα όταν πυροβόλησε με ημιαυτόματο τουφέκι στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι είχε δεχτεί κατ’ επανάληψη επίθεση και ότι πυροβόλησε φοβούμενος για τη ζωή του. Τις διαδηλώσεις είχε πυροδοτήσει η υπόθεση του Αφροαμερικανού Τζέικ Μπλέικ, ο οποίος είχε δεχθεί αστυνομικά πυρά και έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Από την πλευρά της η εισαγγελία παρουσίασε τον Ρίτενχαους, που τότε ήταν ακόμη 17 ετών, ως έναν απερίσκεπτο αυτόκλητο τιμωρό ο οποίος δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τους άνδρες που πυροβόλησε.

ΗΠΑ: Αθώος o 18χρονος που σκότωσε δύο άνδρες σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις-1

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας ο Ρίτενχαους ξέσπασε σε κλάματα. Η δίκη για την υπόθεση επανέφερε την πόλωση στις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας εκ νέου τον διχασμό στην αμερικανική κοινωνία για θέματα όπως η οπλοφορία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS