Κόσμος Πέμπτη 10/12/2020, 23:17
ΗΠΑ

Στα 123,5 τρισ.δολάρια ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών στο γ τρίμηνο

Στα 123,5 τρισ.δολάρια ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών στο γ τρίμηνο

Στο επίπεδο ρεκόρ των 123,5 τρισ.δολαρίων εκτινάχθηκε ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η άνοδος των μετοχών και η αξία των κατοικιών σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθέματος για έκτακτη ανάγκη εν μέσω κορωνοϊού ήρθαν να διαψεύσουν τις ανησυχίες για κατάρρευση των οικονομικών των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Η άνοδος των χρηματιστηρίων προσέθεσε 2,8 τρισ.δολάρια στο ενεργητικό των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των τιμών στο real estate περί τα 400 δισ.δολάρια. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά την υψηλή ανεργία, τα επιδόματα βοήθησαν τις καταθέσεις να αυξηθούν συνολικά κατά 473 δισ.δολάρια και να φθάσουν το ρεκόρ των 13,4 τρισ.δολαρίων. Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 3 τρισ.δολαρίων που εγκρίθηκαν το Μάρτιο, τα 500 δισ.δολάρια που δόθηκαν για τη διαγραφή δανείων, επέτρεψαν σε μικρές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους, ενώ παράλληλα δόθηκε σε ανέργους ένα επιπλέον επίδομα 600 δολαρίων την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή η απομόχλευση συνεχίστηκε μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς οι Αμερικανοί αποπλήρωσαν το χρέος χρεωστικών καρτών τους για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο. Συνολικά, οι Αμερικανοί μείωσαν το χρέος χρωστικών καρτών τους κατά 149 δισ.δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Ωστόσο, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε σε ετήσια βάση 5,6% συγκριτικά με το 0,8% του δεύτερου τριμήνου, καθώς αυξήθηκε ο δανεισμός μέσω ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Αυτά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί επένδυσαν σε αυτό που για πολλούς θεωρείται το βασικότερο ενεργητικό τους: στις κατοικίες τους. Το συνολικό ενυπόθηκο στεγαστικό χρέος εκτινάχθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 10,8 τρισ.δολαρίων. Η αύξηση κατά 144,4 δισ.δολάρια είναι η μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2007.

Πηγή: Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News