Κόσμος Πέμπτη 18/11/2021, 22:21
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ακολουθεί την παράδοση και δεν θα παραστεί στο Νταβός

Μπάιντεν: Ακολουθεί την παράδοση και δεν θα παραστεί στο Νταβός

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να μην παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο, μια συγκέντρωση της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ στην οποία πολλοί από τους προκατόχους του επέλεξαν επίσης να μην παραστούν.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν θα στείλει κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συναντήσεις στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο, σύμφωνα με πηγές. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν ένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρευρισκόταν, η αντιπροσωπεία περιελάμβανε ανώτερους αξιωματούχους αρμόδιους για οικονομικά θέματα και εμπόριο.

Η απόφαση του Μπάιντεν να μην συμμετέχει τις συναντήσεις του Νταβός σηματοδοτεί απόκλιση από την προσέγγιση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ πήγε δύο φορές όσο ήταν στην εξουσία, το 2018 και το 2020, «σπάζοντας» μια μακροχρόνια σειρά απουσιών των προέδρων των ΗΠΑ. Σχεδίαζε να πάει και το 2019, αλλά ακύρωσε το ταξίδι επειδή η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να θέσει εκτός λειτουργίας κάποιες δραστηριότητές της εν μέσω αδιεξόδου για το όριο του χρέους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους (ο νεώτερος) και ο Τζορτζ Μπους (πατέρας) δεν παρευρέθηκαν ουδέποτε στο Φόρουμ κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους. Ο Μπιλ Κλίντον πήγε μια φορά ως πρόεδρος, το 2000, για να τιμήσει την 30ή επέτειο του Φόρουμ, παρότι παρευρίσκεται τακτικά από τότε που άφησε τα καθήκοντά του.

Η φετινή συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 17-21 Ιανουαρίου με θέμα συζήτησης «την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων που επιδεινώθηκαν από την πανδημία», σύμφωνα με τους διοργανωτές. Μια διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ήδη νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News