Κόσμος Πέμπτη 10/12/2020, 20:49
ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις στην Αγκυρα

Οι ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις στην Αγκυρα

Eτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικό τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος.
Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, όπως ανέφεραν οι πηγές. Κάποιες πηγές αποκάλυψαν ότι αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση αύριο, όμως κάποια άλλη άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα.
Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.
Αμέσως μετά την είδηση, η λίρα υποχώρησε, δεδομένου ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν την ήδη εξασθενημένη τουρκική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, το διψήφιο πληθωρισμό και την σχεδόν εξαφάνιση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα.  
Στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, απάντησε αμέσως κορυφαίος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον θα έπληττε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ. «Οι κυρώσεις δεν θα επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αντιθέτως θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα έπλητταν τις διμερείς σχέσεις”, διαμήνησε ο Τούρκος αξιωματούχος. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News