Κόσμος Πέμπτη 10/12/2020, 20:24
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό

Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό

Οι ηγέτες της Ε.Ε. άνοιξαν το δρόμο για το πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 1,8 δισ.ευρώ, αφού κατέληξαν σε συμφωνία με Πολωνία και Ουγγαρία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για το επταετές πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού και το ταμείο ανάκαμψης. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την υλοποίηση του σχεδίου και την επανεκκίνηση των οικονομιών μας. Το πακέτο ανάκαμψης που αποτελεί ορόσημο θα μας βοηθήσει στη μετάβαση στην πράσινη και στην ψηφιακή εποχή», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.  

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για μείωση των εκπομπών ρύπων της Ε.Ε. κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 αντί για 40% που είχε συμφωνηθεί. Οι νέοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή θα συζητηθούν διεξοδικά αργότερα. 

Με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εκδώσουν μία διακήρυξη βάσει της οποίας ο μηχανισμός επιβολής του κράτους δικαίου που συνδέεται με τα κονδύλια θα εφαρμοστεί αντικειμενικά και μόνο για τη διασφάλιση της σωστής χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων παρά για να τιμωρήσει τις χώρες στο πλαίσιο ξεχωριστών υποθέσεων που θα αφορούν στο κράτος δικαίου.

Για να καθυστερήσουν την εφαρμογή στην πράξη του νέου κανονισμού, οι δύο χώρες Πολωνία και Ουγγαρία έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ελέγξει εάν συνάδει με τις συνθήκες της Ε.Ε., μία διαδικασία που θα μπορούσε να πάρει και δύο χρόνια. Εν συνεχεία, η Κομισιόν θα πρέπει να εκδώσει ένα πλαίσιο οδηγιών για το κράτος δικαίου, κάτι που χρειαστεί μερικούς ακόμη μήνες, ίσως και να περάσει και τις εκλογές στην Ουγγαρία το 2022, για τις οποίες και ενδιαφέρεται τα μέγιστα ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Ορμπάν.

H Ουγγαρία και η Πολωνία απέσυραν χθες το απόγευμα το βέτο τους για το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. με αντάλλαγμα την αναβολή της διαδικασίας κυρώσεων που θα μπορούσε να τους στερήσει την πρόσβασή τους στα κεφάλαια, χάρη στη διαμεσολάβηση της Γερμανίας.  

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε μια χρηματοδότηση που θα είναι συνδεδεμένη με τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απειλούσαν εδώ και καιρό να μπλοκάρουν το ταμείο των 750 δισ. ευρώ και το επταετές κοινοτικό πλαίσιο του προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Η πρόταση εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το πακέτο με τις αρχές της Δημοκρατίας, αν και τέτοιες κυρώσεις δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είχε προειδοποιήσει ξανά ότι η χώρα θα επιβάλει ξανά βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό εάν δεν υλοποιηθούν οι προσδοκίες και εάν οι κατευθυντήριες γραμμές που αναμένουμε δεν συμπεριληφθούν στο τελικό ανακοινωθέν.  

moneyreview.gr

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News