Κόσμος Τετάρτη 17/11/2021, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Επιστροφή των μέτρων για μάσκα παντού και τηλεργασία

Βέλγιο: Επιστροφή των μέτρων για μάσκα παντού και τηλεργασία

Υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς γίνεται η μάσκα στο Βέλγιο, ενώ υποχρεωτική καθίσταται και η τηλεργασία για όσους μπορούν να εργαστούν από τους σπίτι, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Alexander De Croo.

Προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα, οι υπάλληλοι θα πρέπει αρχής γενομένης από τη Δευτέρα να τηλεργάζονται τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό θα ισχύει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Στο Βέλγιο καταγράφηκαν περίπου 10.300 νέα κρούσμτα σε ημερήσια βάση την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 41 νέοι θάνατοι ενώ περισσότεροι από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων πάνω από το 25% σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το Our World In Data, στο Βέλγιο έχουν διοχετευθεί περίπου 16,983,287 δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 και έχει εμβολιαστεί περίπου το 73,9% του πληθυσμού.

«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε ο De Croo σε δημοσιογράφους.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και άνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι τώρα, στους πολιτιστικούς χώρους οι επισκέπτες μπορούσαν να αφαιρούν τη μάσκα τους, δεδομένου ότι στην είσοδο ελεγχόταν το υγειονομικό πάσο τους.

Η χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες αγορές (εφόσον παρίστανται πάνω από 50 άτομα σε κλειστό χώρο και πάνω από 100 σε ανοιχτό), στους πολιτιστικούς χώρους και στα εστιατόρια-μπαρ, ακόμη και εάν φιλοξενούν ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Το συντομότερο δυνατόν και «σε εθελοντική βάση» θα ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον δοθεί η έγκριση τη βελγικών ρυθμιστικών αρχών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που επί του παρόντος μελετά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά.

«Κατανοώ πολύ καλά τον εκνευρισμό (…) Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επιφυλακή, όλοι μαζί, για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ώστε η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε ο De Croo.

«Δεν είναι εύκολο να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις, αλλά αυτό που αποφασίσαμε είναι το ελάχιστο. Βιώνουμε μια έκρηξη των μολύνσεων επί του παρόντος», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Frank Vandenbroucke.

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία: Μέτρα για τους άνω των 65 για την ώρα

Κ. Μητσοτάκης: «Όχι» σε ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News