Κόσμος Τετάρτη 17/11/2021, 16:07
ΚΟΣΜΟΣ

Πού «κρύβεται» η επόμενη υγειονομική βόμβα

Πού «κρύβεται» η επόμενη υγειονομική βόμβα

Η λεγόμενη «κρυμμένη πανδημία», δηλαδή η πιθανή πηγή της επόμενης υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται στις λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, όπως προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Ενδεικτικά, ένας στους πέντε ανθρώπους που είχαν είχαν λοιμώξεις αιματικής ροής το 2020 στη Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στα αντιβιοτικά. Μάλιστα, πρόκειται για μείωση από τα αντίστοιχα στοιχεία που καταγράφηκαν το 2019.

Ενόψει του χειμώνα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι λοιμώξεις αυτού του είδους ενδέχεται να αυξηθούν. «Η μικροβιακή αντοχή έχει χαρακτηριστεί ως μία κρυμμένη πανδημία και είναι σημαντικό να μην βγούμε από την Covid-19 μόνο για να μπούμε σε μία άλλη κρίση», δήλωσε σήμερα η Δρ. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

«Είναι πιθανό ότι οι περιορισμοί κατά της Covid-19 το 2020 σε συνδυασμό με την αυξημένη μετάδοση, την πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου… έπαιξαν ένα ρόλο στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά», δήλωσε μεταξύ άλλων η Δρ. Hopkins.

Συνέχισε λέγοντας: «οι λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά θα αυξηθούν ξανά εάν δεν δράσουμε υπεύθυνα», όπως απλούστατα να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας.

Συνοδεύοντας τη σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή, εκπρόσωπος της UKHSA δήλωσε ότι επιβάλλονται κατάλληλα μέτρα ελέγχου και εκπαίδευσης του προσωπικού του συστήματος υγείας για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών.

Τι φταίει

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται βέβαια για μία σειρά βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή και σήψη. Η σύγχρονη ιατρική στηρίζεται συχνά στα αντιβιοτικά, ώστε να προστατεύσει ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας ή πρόκειται να κάνουν χειρουργείο. Ωστόσο, χορηγούνται εσφαλμένα για την αντιμετώπιση του βήμα, πόνου στο αυτί και πονόλαιμου, όπου μπορεί να έχουν μικρή ή καμία επίδραση.

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε περιπτώσεις που δεν χρειάζονται συμβάλλει στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, οδηγώντας σε άνοδο των λοιμώξεων και των νοσηλειών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

HIV: Γυναίκα γιατρεύτηκε χωρίς να λάβει θεραπεία

Αποκλειστικό: Τα ποσοστά εμβολιασμού μετά την άνοδο των νέων ραντεβού

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News