Κόσμος Τρίτη 16/11/2021, 21:26
ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Κατέθεσε αίτηση στις ΗΠΑ για χρήση του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού

Το φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα θα μπορούσε να κατασθεί ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Pfizer: Κατέθεσε αίτηση στις ΗΠΑ για χρήση του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού

Αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, Paxlovid, στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, κατέθεσε η Pfizer όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της σήμερα Τρίτη.

Σε αυτήν, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία αναφέρει ότι ζητάει την έγκριση των αμερικανικών υγειονομικών ρυθμιστικών αρχών για το πειραματικό της χάπι κατά της Covid-19 και το οποίο βάσει των κλινικών δοκιμών (τις οποίες συμπεριέλαβε στην αίτησή της) μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου στους ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης κατά 89%.

Το φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα θα μπορούσε να κατασθεί ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς μπορεί να ληφθεί προληπτικά ως θεραπεία και να αποτρέψει έτσι τόσο τους θανάτους όσο και τις νοσηλείες. Επίσης μπορεί να εξελιχθεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις χώρες και τις περιοχές ανά τον κόσμο, οι οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια ή χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται, ότι από τις 11 Οκτωβρίου παρόμοια αίτηση στις ΗΠΑ έχουν υποβάλει οι Merck και Ridgeback Biotherapeutics, οι οποίες αναπτύσσουν επίσης ένα χάπι, το molnupiravir.

Σύμφωνα με το Reuters, μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων της FDA θα συνεδριάσει για να εξετάσει την αίτηση στις 30 Νοεμβρίου.

«Προχωρούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε το φάρμακο στη διάθεση των ανθρώπων και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την FDA, όπως και με άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρ Μπουρλά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότιας Κορέα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News