Κόσμος Δευτέρα 15/11/2021, 16:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ο γιος του Καντάφι θέλει να γίνει πρόεδρος της Λιβύης

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Ο γιος του Καντάφι θέλει να γίνει πρόεδρος της Λιβύης

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Λιβύης ανακοίνωσε ο γιος του πρώην δικτάτορα της χώρας, Μουαμάρ Γκαντάφι, ο οποίος δεσμεύεται να βάλει ένα τέλος στο χάος που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του πατέρα του. 

Ο 49χρονος Σαΐφ αλ-Ισλάμ αλ-Γκαντάφι, δημοσιοποίησε την Κυριακή την υποψηφιότητά του μέσω βίντεο, στο οποίο σπάει τη σιωπή του και κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ύστερα από περίπου 10 χρόνια. 

Η εν λόγω υποψηφιότητα θεωρείται ως η πιο αμφιλεγόμενη των προσεχών προεδρικών εκλογών, στις οποίες θα συμμετάσχουν και ο στρατιωτικός ηγέτης των αναλυτικών περιοχών, Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Abdulhamid al-Dbeibah, και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Aguila Saleh. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις πρώτες ενιαίες εκλογές από το ξέσπασμα του πολυετούς εμφυλίου πολέμου, ο οποίος κλιμακώθηκε σημαντικά το 2019 – 2020, με τη συμμετοχή και πολλών ξένων μισθοφόρων (Τούρκων, Ρώσων κ.α.).

Η εκλογική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τις 24 Δεκεμβρίου του 2021 και λαμβάνει τη στήριξη των περισσότερων λιβυκών φατριών, όπως και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. 

Την Παρασκευή, μάλιστα, διεξήχθη στο Παρίσι η καθιερωμένη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη, στην οποία οι συμμετέχουσες χώρες –ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα– αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιος εμποδίσει ή αποτρέψει τις κάλπες. 

Αν και αρκετοί θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Γκαντάφι θα «ξυπνήσει» τις μνήμες από την εποχή του πατέρα του, όταν η Λιβύη θεωρούταν ένα σταθερό και ισχυρό κράτος, εντούτοις οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί. 

Κι αυτό, διότι η διακυβέρνηση Γκαντάφι για πολλούς Λίβυους έμεινε στην ιστορία ως μια περίοδος σκληρής και αυταρχικής διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης της χώρας πέθανε αβοήθητος από μαχητές της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2011, κατόπιν της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της η υπ. Εξωτερικών

Λιβύη: 10.000 δολάρια σε κάθε οικογένεια της χώρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS