Κόσμος Κυριακή 14/11/2021, 07:30
ΗΠΑ

FBI: Επίθεση χάκερ σε email – Προειδοποιούν για απειλή στο κυβερνοσύστημα

FBI: Επίθεση χάκερ σε email – Προειδοποιούν για απειλή στο κυβερνοσύστημα

Χάκερ παρενέβησαν στο σύστημα εξωτερικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), μετέδωσε το Bloomberg News.

Οι χάκερ έστειλαν δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν λογαριασμό email του FBI προειδοποιώντας για μια πιθανή κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται τον οργανισμό εντοπισμού απειλών Spamhaus Project.

Το FBI είναι ενήμερο για τα ψευδή email που προέρχονται από λογαριασμό του FBI, ανέφερε η υπηρεσία.

«Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη κατάσταση και δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε πρόσθετες πληροφορίες αυτή τη στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το FBI.

Το FBI έχει πολλαπλά συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αυτό που φαίνεται να έχει χακαριστεί το Σάββατο είναι ένα δημόσιο που μπορούν να χρησιμοποιoύν οι πράκτορες και οι υπάλληλοι για να στείλουν email στο κοινό, σύμφωνα με τον Οστιν Μπέργκλας, επικεφαλής επαγγελματικών υπηρεσιών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας BlueVoyant. Υπάρχει ένα ξεχωριστό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απαιτείται να χρησιμοποιούν οι πράκτορες κατά τη μετάδοση απόρρητων πληροφοριών, είπε.

«Αυτό δεν είναι το απόρρητο σύστημα που παραβιάστηκε», είπε ο Μπέργκλας, ο οποίος είναι επίσης πρώην βοηθός ειδικού πράκτορα, υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη για τον κυβερνοχώρο. “Αυτός είναι ένας λογαριασμός που είναι για κοινή χρήση και την επικοινωνία μη διαβαθμισμένων πληροφοριών.”

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη και ακολούθησε νέος γύρος στις 2 τα ξημερώματα και τα ανεπιθύμητα μηνύματα εκτιμάται ότι έφθασαν τελικά σε τουλάχιστον 100.000 mailboxes. 

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήρθαν με το εξής θέμα: “Επείγον: παράγοντας απειλής στα συστήματα”. Το μήνυμα υπογράφηκε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και προειδοποίησε τους παραλήπτες ότι ο υπεύθυνος της απειλής φαινόταν να είναι ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Βίνι Τρόια, ο οποίος πέρυσι διεξήγαγε έρευνα για την ομάδα χάκερ The Dark Overlord.

Δεν υπήρχε πάντως κακόβουλο λογισμικό συνδεδεμένο στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Spamhaus, ο οποίος θεωρεί ότι οι χάκερ ενδεχομένως να προσπάθησαν να σπιλώσουν τον Τρόια ή να οργάνωσαν απλώς μια ενοχλητική επίθεση για να πλημμυρίσουν το FBI με κλήσεις.

Το FBI προέτρεψε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Πηγή: Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News