Κόσμος Παρασκευή 12/11/2021, 20:45
COVID-19

Ολλανδία: Σε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες

Ολλανδία: Σε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες

Η Ολλανδία θα επιστρέψει σε μερικό lockdown από αύριο Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες.

Tα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20.00 τοπική ώρα, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.

Επιπλέον, οι Ολλανδοί πολίτες καλούνται να μην δέχονται περισσότερα από 4 άτομα στα σπίτια τους και να κάνουν τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβανομένου του αγώνα μεταξύ Ολλανδίας-Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.

«Απόψε, μεταφέρουμε ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα με πολύ δυσάρεστα και εκτεταμένα μέτρα», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Επιπλέον, η επίσημη άφιξη του Σιντερκλάας — του Ολλανδού Αη Βασίλη — που αναμενόταν το Σάββατο στην Ουτρέχτη ακυρώθηκε ήδη λόγω της αύξησης των μολύνσεων.

Οι νέοι περιορισμοί είναι ωστόσο ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Χάγη την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν σήμερα τις 16.000 για δεύτερη συνεχή μέρα.

Την Πέμπτη, η Ολλανδία ανακοίνωσε 16.364 νέα κρούσματα της Covid, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 12.997 κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2020.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και 18.612 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία προειδοποίησαν ότι δεν θα είναι σε θέση να περάσουν τον χειμώνα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η κορύφωση της Covid καταγράφεται παρά το γεγονός ότι το 82% των Ολλανδών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Τα ανεμβολίαστα άτομα αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (69%) και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (55%), αλλά και η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, κυρίως στους ηλικιωμένους θεωρείται επίσης ένας λόγος.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση θα αρχίσει τον Δεκέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News