Κόσμος Πέμπτη 10/12/2020, 13:57
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα «no-deal»

Brexit: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα «no-deal»

Η ώρα της αλήθειας για το Brexit, με τις δύο πλευρές να δίνουν μάχη με τον χρόνο για τη γεφύρωση των διαφορών τους μέχρι την κρίσιμη προθεσμία της Κυριακής. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώνει ότι έχει εκπονήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit, τα γραφεία στοιχημάτων διακρίνουν πιθανότητες λιγότερες από 50% για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης, τα οποία διασφαλίζουν τη βασική αμοιβαία αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης των σκαφών της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα των δύο μερών.

Αν και η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει πλέον σημαντική αβεβαιότητα ως προς το κατά πόσον θα υπάρχει συμφωνία την 1η Ιανουαρίου 2021, υπογραμμίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες οι δύο πλευρές να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου έχουν αυξηθεί στο 53%, σύμφωνα με τη Smarkets, από 19% μία εβδομάδα πριν. 

Η βρετανική πλευρά διαμηνύει στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικέ υποχωρήσεις για την άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες έως τα τέλη της εβδομάδας. «Παραμένουν σημαντικά σημεία διαφορών. Νομίζω ότι η Κυριακή θα αποτελέσει σημαντική στιγμή», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News