Κόσμος Τετάρτη 10/11/2021, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Έκκληση για περιβαλλοντική συμφωνία

Τζόνσον: Έκκληση για περιβαλλοντική συμφωνία

Έκκληση για «ισχυρή ώθηση» από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, για την επίτευξη μίας συμφωνίας για το κλίμα.

Επιστρέφοντας στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (Cop26), ο Τζόνσον δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν θέλουμε να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση για να περάσουμε τη γραμμή» τερματισμού, «Μας μένουν μόλις μερικές ημέρες και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Η ερώτησή μου προς τους ομολόγους μου ηγέτες του κόσμου αυτό το απόγευμα, καθώς φθάνουμε στις τελευταίες ώρες της COP, είναι η εξής: Θα μας βοηθήσετε να τα καταφέρουμε, θα μας βοηθήσετε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία ή θα μας εμποδίσετε;»

«Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε χώρες που πέρασαν έξι χρόνια αλληλοσυγχαίροντας επιδεικτικά η μια την άλλη που υπέγραψαν τη συμφωνία των Παρισίων, να προσεγγίζουν σιγά σιγά την αποτυχία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Για χάρη του πλανήτη πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια», δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Σημειώνεται πως παρά τις αλεπάλληλες υποσχέσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της Cop26 τις τελευταίες ημέρες, ο πλανήτης εξακολουθεί να βρίσκεται καθοδόν για μία προβληματική άνοδο της θερμοκρασίας, πέραν του 1,5 βαθμου Κελσίου που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση που παρουσίασε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση Climate Action Tracker (CAT), τα τέσσερα σενάρια για το κλίμα (από το πιο αισιόδοξο μέχρι το πιο απαισιόδοξο) όλα οδηγούν σε άνοδο άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, βάσει των δεσμέυσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Αρκούν οι δεσμεύσεις της COP26 για τη διάσωση του πλανήτη;

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αποτυχία η COP26 – Μόνο υποσχέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News