Κόσμος Τετάρτη 10/11/2021, 20:15
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

VW και άλλες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν προσυπέγραψαν τη Διακήρυξη της Γλασκόβης

VW και άλλες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν προσυπέγραψαν τη Διακήρυξη της Γλασκόβης

Μπορεί μία μεγάλη ομάδα χωρών, επιχειρήσεων και πόλεων να δεσμεύθηκαν να καταργήσουν σταδιακά τα κινούμενα με ορυκτά καύσιμα οχήματα έως το 2040, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών ρύπων, όμως δύο από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη, η Toyota και η VW, μαζί και οι κορυφαίες αγορές αυτοκινήτου της Κίνας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, απέφυγαν κάθε δέσμευση, γεγονός που αντανακλά τις προκλήσεις που συνοδεύει τη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους. 

Η Διακήρυξη της Γλασκόβης για Οχήματα Μηδεμινών Ρύπων περιλαμβάνει τη δέσμευση των παραπάνω ομάδων να επιταχύνουν τη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους έως το 2035. Τη διακήρυξη υπέγραψαν η Ford και η General Motors, καθώς και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η Ινδία και κάποιοι κορυφαίοι αγοραστές αυτοκινήτων, όπως η Leaseplan, η οποία ενοικιάζει 1,7 εκατ. οχήματα σε 30 χώρες. 

Ο Μάρτιν Κάιζερ, γενικός διευθυντής της Greenpeace Germany, δήλωσε ότι η απουσία μεγάλων οικονομιών και παραγωγών από τη Διακήρυξη είναι «διαίτερα ανησυχητική». «Για να σταματήσουμε τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε εξαρτημένοι από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στραφούμε από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση και να δημιουργήσουμε καθαρά δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς χωρίς καθυστέρηση», προσέθεσε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν θα προσυγράψει τη Διακήρυξη, καθώς δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποια απόφαση σχετικά με το εάν τα καύσιμα που δημιουργούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά καίγονται στους κινητήρες εσωτερικής καύσης μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.  

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), αυτοκίνητα, φορτηγά, πλοία, λεωφορεία και αεροπλάνα εκπροσωπούν περίπου το ένα-τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. 

Στη σχετική Διακήρυξη της Γλασκοβης δεν συμμετείχαν ούτε οι αυτοκινητοβιομηχανίες Stellantis, Honda, Nissan, BMW και Ηyundai. 

Αντίθετα, στις αυτοκινητοβιομηχανίες που προσυπέγραψαν τη Διακήρυξη συμπεριλαμβάνονται οι Volvo, Daimler, Mercedes-Benz, BYD και Jaguar Land Rover, τμήμα της ινδικής Tata Motors. Οσον αφορά στις χώρες, έβαλαν την υπογραφή τους η Νέα Ζηλανδία και η Πολωνία, από μεμονωμένες εταιρείες συμμετέχουν οι Uber και Sainsburry’s, ενώ από τις πόλεις η Σεούλ και το Σάο Πάολο.  
 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News