Κόσμος Τρίτη 9/11/2021, 11:14
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Προειδοποιεί για ένοπλη κλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα

Πολωνία: Προειδοποιεί για ένοπλη κλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα

Κλιμακώνονται οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, αφότου Πολωνοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν και πάλι τη γειτονική χώρα ότι διευκολύνει τη μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα και κινητοποίησε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε ακόμα και για ένοπλη επιχείρηση στα σύνορα. «Περιμένουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση αυτού του είδους της δράσης στα πολωνικά σύνορα στο άμεσο μέλλον, η οποία μπορεί να είναι και ένοπλη», είπε.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μία μεταναστευτική κρίση στα σύνορα που συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες, καθώς ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Πολωνίας μίλησε για ομάδες που επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την πλευρά της, η Πολωνία δηλώνει ότι οι μετανάστες που βρίσκονται κοντά  στα σύνορα θέλουν να εισέλθουν στην Πολωνία ως πρόσφυγες και δεν συνιστούν απειλή ασφαλείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και μεγαλύτεροι αριθμοί ατόμων περνούν παράνομα τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Σύμφωνα με την πολωνική πλευρά, πάνω από 30.000 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν από τον Αύγουστο.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν από την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία ότι κατασκευάζει μεταναστευτική κρίση στα σύνορα. Η Πολωνία υιοθέτησε τον Οκτώβριο νόμο για την κατασκευή τείχους στα σύνορα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News