Κόσμος Κυριακή 7/11/2021, 09:50
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί μειώθηκε η συνταγογράφηση ινσουλίνης εν μέσω Covid

Τι δείχνει επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ

Γιατί μειώθηκε η συνταγογράφηση ινσουλίνης εν μέσω Covid

Τη μείωση της συνταγογράφησης ινσουλινών εν μέσω της πανδημίας διαπιστώνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, τα συμπεράσματα της οποίας συνοψίζουν οι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθνών, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γεωργία Κάσση και Θάνος Δημόπουλος 

Άλλωστε, από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, είχε φανεί ότι η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου.  

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε δειγματοληπτικά 285.343 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, που βρισκόταν σε κάθε είδους ινσουλινοθεραπεία. Είχαν μέση ηλικία 56,6 έτη και κατά 51,9% ήταν γυναίκες. Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος καταμετρήθηκαν οι εβδομαδιαίες συνταγές ινσουλίνης μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Οκτωβρίου 2020 στο δείγμα αυτό ασθενών.

Δεν ελήφθησαν υπόψη περίοδοι διακοπών και εθνικών αργιών, καθώς και η εβδομάδα που κηρύχθηκε επίσημα η πανδημία COVID-19 στις ΗΠΑ (Μάρτιος 2020). Με τη χρήση στατιστικών μοντέλων υπολογίστηκαν τάσεις και ρυθμοί αλλαγής στη συνταγογράφηση.  

Βρέθηκε ότι, ενώ ο αριθμός συνταγών ινσουλίνης αυξανόταν κάθε εβδομάδα πριν την πανδημία κατά 11 (95% CI 2,8 ως 19,3), με την έναρξη της πανδημίας άρχισε μια σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη, ο μέσος αριθμός συνταγών ινσουλινοθεραπείας μειώθηκε κατά -395,6 (95% CI -933,5 ως -142,4).

Ακολούθησαν πτωτικοί αριθμοί σε όλη την επόμενη διάρκεια επίσης, συγκεκριμένα κατά μέσο όρο -55,3 (95% CI, -78,6 ως -32) συνταγές ανά εβδομάδα σε σύγκριση με το διάστημα πριν την πανδημία. Στην υπο-ανάλυση αναδείχθηκε ότι τα στοιχεία αυτά της μείωσης αφορούσαν τους ενήλικες, αλλά όχι τα παιδιά.  

Συμπερασματικά, λοιπόν, διαπιστώθηκε ελάττωση στον μέσο αριθμό εβδομαδιαίων συνταγών ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πιθανοί λόγοι είναι η μειωμένη επαφή των ασθενών με τους ιατρούς, η απώλεια ασφάλισης κατά την πανδημία ή και η αποθήκευση αποθεμάτων ινσουλινών στην οικία τους.

Το γεγονός ότι η παρατήρηση αυτή δεν αφορά και στα παιδιά αντικατοπτρίζει ότι η πλειονότητα των παιδιατρικών περιπτώσεων είναι σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, καθώς και τη μεγαλύτερη ίσως οικογενειακή ευαισθησία για τα νεότερα μέλη με διαβήτη. Πλησιάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η μελέτη αυτή μας υπενθυμίζει την ανάγκη να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ασθενών με τη χρόνια αυτή νόσο στο σύστημα υγείας και στη φαρμακευτική αγωγή τους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηλ. Μόσιαλος: Τι πρέπει να γίνει αν «ξεφύγει» η πανδημία – Όχι σε lockdown

Είκοσι μήνες πανδημίας – Πώς έχει αλλάξει η στάση των Ελλήνων;

Πανδημία: Τι περιμέναμε, τι ήρθε, τι έπεται

Η πρώτη χώρα που καθιστά υποχρεωτικό το εμβόλιο στα παιδιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News