Κόσμος Παρασκευή 5/11/2021, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η επιστροφή του γυναικείου φύλου στην εργασία

Η επιστροφή των εργαζομένων φαίνεται να είναι άνιση μεταξύ των φυλετικών ομάδων

ΗΠΑ: Η επιστροφή του γυναικείου φύλου στην εργασία

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία επιστρέφουν στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς τον Οκτώβριο το ποσοστό συμμετοχής τους παρουσίασε μικρή βελτίωση μετά την πτώση τον Σεπτέμβριο.

Η συμμετοχή των γυναικών στην ηλικία 25 έως 54 ετών, αυξήθηκε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, ενώ το ποσοστό αυτό έμεινε σχεδόν αμετάβλητο για τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.

ΗΠΑ: Η επιστροφή του γυναικείου φύλου στην εργασία-1

Η μικρή αύξηση ίσως και να αποτελεί την πρώτη ένδειξη της επιστροφής του γυναικείου φύλου στην αγορά εργασίας, μια επιστροφή που πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα συνέβαινε τον Σεπτέμβριο, όταν τα παιδιά θα επέστρεφαν στο σχολείο. Οι μητέρες έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς το κλείσιμο των σχολείων και η έλλειψη δημόσιας φροντίδας για τα παιδιά, τις είχαν εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν την εργασία τους.

Ωστόσο, η επιστροφή των εργαζομένων φαίνεται να είναι άνιση μεταξύ των φυλετικών ομάδων. Το ποσοστό συμμετοχής των μαύρων γυναικών άνω των 20 ετών συρρικνώθηκε, ενώ αυτό των λευκών και ισπανόφωνων γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομάδας, αυξήθηκε. 

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Οκτώβριο προστέθηκαν 531.000 νέες θέσεις εργασίας (εξαιρουμένων εκείνων στον αγροτικό κλάδο), έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους κατά 450.000 θέσεων. Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, για να δείξουν ότι εντέλει οι νέες θέσεις ανήλθαν στις 312.000, από τις αρχικές εκτιμήσεις των 194.000 θέσεων εργασίας.

Μετά και τα στοιχεία του Οκτωβρίου, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,6%, από 4,8% τον Σεπτέμβριο και επέκτεινε από τον Ιούνιο την πτωτική του τάση, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 5,9%.

ΗΠΑ: Η επιστροφή του γυναικείου φύλου στην εργασία-2

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα η ανεργία τον Οκτώβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News