Κόσμος Πέμπτη 4/11/2021, 14:52
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη – Σύσταση προς κυβερνήσεις να κρατήσουν τα μέτρα

ΠΟΥ: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη – Σύσταση προς κυβερνήσεις να κρατήσουν τα μέτρα

Στο επίκεντρο του πανδημίας βρίσκεται ξανά η Ευρώπη, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λόγω της πρόσφατης εκτόξευσης που καταγράφηκε σε νέα κρούσματα. Το ίδιο σχόλιο έκανε και για την κεντρική Ασία.

Η Γηραιά Ήπειρος μετρά 78 εκατ. κρούσματα, δηλαδή περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί συνολικά σε Νοτιοανατολική Ασία, στην ανατολική Μεσόγειο, την ευρύτερη περιοχή δυτικά του Ειρηνικού και την Αφρική μαζί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΟΥ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα, στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία καταγράφηκαν περίπου οι μισοί θάνατοι από Covid-19 σε σχέση με το παγκόσμιο σύνολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, επεσήμανε σήμερα επίσης ότι υπάρχει έλλειψη 6 εκατ. νοσοκόμων παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να παρουσιάζονται στις φτωχές χώρες. Ο ΠΟΥ έχει τονίσει πολλές φορές το θέμα της πρόσβασης σε εμβόλια, αλλά και σε νοσοκομιακό προσωπικό ως ένδειξη της ανισότητας.

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και των περισσότερων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα βέβαια πολλές είναι οι χώρες που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, αφού πέτυχαν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ παροτρύνει τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική χρήση μάσκας, παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Η πανδημία απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της

Προς ανανέωση η θητεία του Τέντρος Γκεμπρεγέσους στον ΠΟΥ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News