Κόσμος Πέμπτη 4/11/2021, 19:26
ΚΟΣΜΟΣ

Φάρμακο για τον κορωνοϊό: Καθοδόν για έγκριση στην Ευρώπη

Φάρμακο για τον κορωνοϊό: Καθοδόν για έγκριση στην Ευρώπη

Ανοίγει ο δρόμος για χρήση του φαρμάκου της Merck κατά του κορωνοϊού και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στον EMA, ζητώντας την πραγματοποίηση ταχείας διαδικασίας για έκτακτη χρήση. Παράλληλα, ο ΕΜΑ προσπαθεί να επιταχύνει περαιτέρω τις αναγκαίες διαδικασίες, καθώς τα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσειες έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΜΑ να επιβάλει με κεντρική απόφαση τη χρήση του χαπιού, μπορεί ωστόσο να προτείνει τη χορήγησή του.

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο για χορήγηση σε ασθενείς μέσα σε πέντε ημέρες από τη διάγνωση της Covid-19. Πρόκειται για κίνηση που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες το χάπι μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ευάλωτες ομάδες.

Ο EMA προέτρεψε για ακόμη μια φορά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον ενός «τέταρτου κύματος» της πανδημίας που πλήττει την ήπειρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε νωρίτερα σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τον «πολύ ανησυχητικό» ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους στην ήπειρο από τώρα μέχρι το Φεβρουάριο. Αυτό το «μαζικό» τέταρτο κύμα πλήττει ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία έσπασε σήμερα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που χρονολογούνταν από το Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας 33.949 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία επί του παρόντος», δήλωσε ο Φέργκους Σουίνι, επικεφαλής του τμήματος κλινικών δοκιμών στον EMA. «Είναι πραγματικά σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι γιατί δεν είμαστε όλοι προστατευμένοι μέχρι να προστατευτούν όλοι», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Η Βρετανία η πρώτη χώρα που ενέκρινε το φάρμακο της Merck

ΠΟΥ: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη – Σύσταση προς κυβερνήσεις να κρατήσουν τα μέτρα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News