Κόσμος Τετάρτη 9/12/2020, 21:43
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβερνοεπίθεση είχε στόχο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Φωτ. shutterstock

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήταν ο στόχος των χάκερς στην κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως έκαναν γνωστό με κοινή τους δήλωση οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech.

Στη δήλωση αφού επιβεβαίωσαν την επίθεση, οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι στόχος ήταν έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου που αναπτύσσουν από κοινού. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε ή πώς έγινε η επίθεση, ποιος ήταν υπεύθυνος ή ποιες άλλες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες από τον EMA, αλλά -όπως είπαν- ο Οργανισμός τις διαβεβαίωσε «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου».

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση Pfizer BioNTech: «Ο ΕΜΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19. Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε ότι προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη έχουν διαρρεύσει.

Πολλοί χάκερς πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά υγειονομικών και ιατρικών οργανισμών παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς οι επιτιθέμενοι -από κατασκόπους έως «απλούς» εγκληματίες του κυβερνοχώρου- προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πολλοί χάκερς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν κατηγορηθεί σε ξεχωριστές περιπτώσεις, ότι προσπάθησαν να κλέψουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό και τις πιθανές θεραπείες του.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News