Κόσμος Τρίτη 2/11/2021, 22:00
ΚΟΣΜΟΣ

Σιγκαπούρη: «Ξεμένει» από εργατικό δυναμικό και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης

Σιγκαπούρη: «Ξεμένει» από εργατικό δυναμικό και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης

H Σιγκαπούρη έχει «ξεμείνει» από εργατικό δυναμικό και σχεδιάζει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ολοένα γηράσκοντα πληθυσμό. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 63 από τα 62 έτη από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού, ο οποίος είπε ότι θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την προώθηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει αυτές τις αλλαγές. 

Οι εργοδότες θα υποχρεωθούν να επαναπροσλαμβάνουν εργαζομένους ηλικίας έως 68 ετών στον ίδιο όμιλο έναντι 67 ετών που ίσχυε έως τώρα. 

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εξέταζε εδώ και καιρό την προοπτική να επιτρέψει στους πολίτες της να εργάζονται περισσότερα χρόνια, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Λι Ισιεν Λουνγκ είχε ανακοινώσει το 2019 σχέδια να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Η Σιγκαπούρη ακολουθεί τα βήματα και άλλων κορυφαίων οικονομιών, όπως η Κίνα, που έχουν ως στόχο να ανεβάσουν την ηλικία συνταξιοδότησης σε στάδια.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί μία προσπάθεια συγκράτησης του συρρικνούμενου εργατικού δυναμικού καθώς το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που είναι ικανό να στηρίξει την οικονομία “δεν πρόκειται να διατηρηθεί” στα σημερινά επίπεδα, όπως ανέφερε οικονομολόγος της UOB, με τη Σιγκαπούρη να έχει το μακροβιότερο και γηραιότερο πληθυσμό μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ασίας. 

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση του ποσοστού των γεννήσεων, η αναλογία των ηλικιωμένων στη Σιγκαπούρη αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ένας στους πέντε κατοίκους προβλέπεται να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών έως τα τέλη της δεκαετίας. Στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες φθάνοντας στα 639.000 φέτος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News