Κόσμος Σάββατο 30/10/2021, 20:43
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Συνάντηση αύριο Κυριακή Μπάιντεν-Ερντογάν

Aμερικανοί βουλευτές έχουν προτρέψει την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην πουλήσει F-16 στην Τουρκία

G20: Συνάντηση αύριο Κυριακή Μπάιντεν-Ερντογάν

Προειδοποιήσεις προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνει κατά τη διάρκεια ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν της αυριανής συνάντησης που θα έχει μαζί του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, ότι τυχόν αιφνιδιαστικές ενέργειες δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι οι κρίσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ερντογάν ζήτησε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 10 πρεσβευτές ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνος των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά. Στη συνέχεια ωστόσο απέσυρε την απειλή.

Σύμφωνα με την πηγή ο Μπάιντεν, που βρίσκεται στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20, θα συζητήσει επίσης το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, την αμυντική σχέση της με τις ΗΠΑ, καθώς και μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων όπως η Συρία και η Λιβύη.

Aμερικανοί βουλευτές έχουν προτρέψει την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην πουλήσει F-16 στην Τουρκία και απείλησαν να μπλοκάρουν αυτές τις εξαγωγές, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία έχει αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και «συμπεριφέρεται σαν αντίπαλος».

Νωρίτερα στη διάρκεια του Οκτωβρίου, το Reuters ανέφερε ότι η Τουρκία είχε ζητήσει να αγοράσει από τις ΗΠΑ σαράντα F-16 και σχεδόν 80 πακέτα αναβάθμισης για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News