Κόσμος Σάββατο 30/10/2021, 07:39
ΚΟΣΜΟΣ

Υπηρεσίες πληροφοριών: Δεν θα μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορωνοϊού

Υπηρεσίες πληροφοριών: Δεν θα μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορωνοϊού

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε ο κορωνοϊός, εκτιμούν τώρα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Όμως, η εκτίμηση στην οποία κατέληξαν είναι ότι ο ιός δεν δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο. 

Στην αναθεωρημένη εκτίμηση του Office of the US Director of National Intelligence (ODNI) για την προέλευση του κορωνοϊού αναφέρεται ότι η μετάδοση στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και το «ατύχημα» σε εργαστήριο είναι οι πιο πιθανές υποθέσεις για την εξάπλωση του ιού. 

Όμως, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να υπάρξει ένα βέβαιο συμπέρασμα. 

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι κινεζικές αρχές δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του ιού πριν από το πρώτο κύμα κρουσμάτων, στην πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019. Όμως, σημειώνει επίσης ότι η Κίνα εξακολουθεί να  δυσκολεύει τις έρευνες και να αντιστέκεται στην παροχή πληροφοριών. 

Οι κινεζικές αρχές έχουν συνδέσει τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού με την αγορά θαλασσινών της Γουχάν, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να θεωρούν ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από τα ζώα. 

Όμως, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φέτος, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ιός ενδεχομένως να «ξέφυγε» κατά λάθος από το εργαστήριο της Γουχάν. 

Η κινεζική πρεσβεία της Ουάσιγκτον απάντησε πως «οι κινήσεις όπου οι ΗΠΑ στηρίζονται στον μηχανισμό υπηρεσιών αντί για τους επιστήμονες για να εντοπίσουν την προέλευση του κορωνοϊού είναι μία πολιτική φάρσα» και μίλησε για προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος. 

Μέχρι στιγμής, στον πλανήτη, έχουν καταγραφεί περίπου 240 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού και πάνω από 4,9 εκατ. θάνατοι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News