Κόσμος Παρασκευή 29/10/2021, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Eγκρίθηκε το σχέδιο για τείχους στο σύνορο με Λευκορωσία

Πολωνία: Eγκρίθηκε το σχέδιο για τείχους στο σύνορο με Λευκορωσία

Επικυρώθηκε από το πολωνικό κοινοβούλιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με στόχο την αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Πολωνία.

Το κόστος κατασκευής του τείχους εκτιμάται στα 353 εκατ. ευρώ και το μήκος του θα ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, διασχίζουν ή επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία από τις αρχές του καλοκαιριου.

Η Ε.Ε. και η Βαρσοβία κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι υποβοηθά τη μεταφορά προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Μινσκ και στη συνέχεια τους ωθεί πέρα από τα σύνορα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο καθεστώς του.

Ως απάντηση, η Πολωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο, στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Παράλληλα το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο, όπως καταγγέλλουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα σύνορα της χώρας, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της Βαρσοβίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην περιοχή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εμποδίζει δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις να πλησιάσουν τα σύνορα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και η ΕΕ ζητά «διαφάνεια».

Πριν οχτώ μέρες τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επείγουσα δράση για να σωθούν ζωές και να αποφευχθούν βάσανα ανθρώπων στα σύνορα μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας, μετά τον θάνατο πολλών αιτούντων άσυλο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News