Κόσμος Παρασκευή 29/10/2021, 17:51
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Δημιουργεί κλιμάκιο για την αντιμετώπιση πανδημιών

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της G20 στοχεύουν στον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το μέσο του 2022.

G20: Δημιουργεί κλιμάκιο για την αντιμετώπιση πανδημιών

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της ομάδας της G20 δεσμεύτηκαν για τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τo τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωηση, οι 20 ισχυρότερες οικονομίες πρόκειται να δημιουργήσουν ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον.

Η ομάδα της G20 δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου χρηματοδότησης προς υγειονομικούς σκοπούς, μία πρόταση την οποία είχαν φέρει στο τραπέζι οι ΗΠΑ και η Ινδονησία. Ωστόσο, δήλωσε ότι η νέα ομάδα θα εξετάσει τις πιθανές λύσεις για την συγκέντρωση κονδυλίων, ώστε να υπάρχει κατάλληλη ετοιμότητα, πρόληψη και έγκαιρη ανταπόκριση.

«Προκειμένου να βοηθήσουμε στο να φτάσουμε στον παγκόσμιο στόχο του εμβολιασμιού τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 70% μέχρι τη μέση του 2022…θα πάρουμε μέτρα για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της προμήθειας των εμβολίων και των απαραίτητων ιατρικών προϊόντων και εξοπλισμού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και στην άρχη των σχετικών προβλημάτων προσφοράς και χρηματοδότησης», δήλωσαν οι υπουργοί της G20.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενος στόχος της G20 ήταν ο εμβολιασμός του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

«Ορίζουμε μία κοινή ομάδα Οικονομικών-Υγείας της G20 με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και τς παγκόσμιας συνεργασίας σε ζητήματα σχετικά με την πρόληψη πανδημιών, ετοιμότητας και ανταπόκρισης, προωθώντας την ανταλλαγή εμπειριών και τις καλύτερες πρακτικές, την ανάπτυξη συντονιστικών συμφωνιών μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, προωθώντας την συντονισμένη δράση, εξετάζοντας και αντιμετωπίζοντας τις έκτακες υγειονομικές ανάγκες με διασυνοριακή επίπτωση και ενθαρρύνοντας την αποδοτική διαχείριση των πόρων», αναφέρεται στην σχετική δήλωση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί της G20 τόνισαν ότι δημιούργησαν το νέο σώμα αντιμετώπισης πανδημιών, διότι η Covid-19 ανέδειξε σημαντικές αδυναμίες στην ικανότητα της παγκόσμιας κοινότητας να ανταποκριθεί με συντονισμένο τρόπο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News