Κόσμος Τρίτη 13/10/2020, 16:12
ΚΟΣΜΟΣ

Λεκτική αντιπαράθεση Τσαβούσογλου – Σουηδής ΥΠΕΞ

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση είχαν το πρωί της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και η Σουηδή ομόλογός του, Αν Λίντε, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης στην Άγκυρα.  

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε των κατ’ ιδίαν επαφών, η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την οργή του Τσαβούσογλου, ο οποίος εμφανώς εκνευρισμένος ρώτησε «γιατί το λέει αυτό και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει» και «γιατί δε μιλάει για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες».

Κατηγόρησε δε, την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληπτική στάση σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

«Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Γιατί να μην τονιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων; Λόγω της άδικης αλληλεγγύης εντός της ΕΕ, που τυφλώνει τόσο την Ενωση, όσο και τον λαό» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Δεν παρέλειψε δε, να θέσει στο κάδρο της επίθεσης και την Ελλάδα, παραπέμποντας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Εάν είστε ευαίσθητοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν βλέπετε την Ελλάδα όσον αφορά τους πρόσφυγες» διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News